lauantai 13. kesäkuuta 2015

Höntsäilyä

Happy

Tiistaina vuokrasin jo toistamiseen Pontsoa ja pitkästä aikaa kentällä olivat meidän alkuperäiset vuokrahevoset. En edes muista, millon oltaisiin viimeksi vuokrattu Ringoa ja Pontsoa yhtä aikaa. En tiedä, olikohan meidän edes tarkoitus ratsastaa vakavamielisesti, vai vetää hösseliksi heti alusta alkaen, mutta lopulta me molemmat jolkoteltiin menemään ties miten päin ilman satulaa.

Laura ei ottanut Ringolle ollenkaan satulaa, vaikka saikin matkustaa hiukan pukittelevassa ja hyvinkin epätasaisessa kyydissä. Pontsolle otin satulan, koska ajattelin pystyväni paremmin hypätessä pysymään kyydissä, ja että Pontson saisi kunnolla ratsastettua hereille. Tein pitkälle sivulle kaksi ristikkoa, joiden väliin mahtui noin. kolme laukka-askelta. Eli kyseessä oli sarja, jonka jälkimmäinen este oli aina vähän ensimmäistä korkeampi (nostettiin ja laskettiin sitä vähän väliä). Verkkasin Pontson ravissa ja nostin aina pitkillä sivuilla laukkaa. Yritin saada Pontson nostamaan laukan pienistä pohkeista, ja lopulta mun ei tarvinnut kuin siirtää ulkopohjetta hieman taakse niin hevonen oli jo laukassa. Pyrin ratsastamaan laukkaa hyvin eteenpäin, koska yleensä Pontsolla jää laukka jylläämään paikalleen, eikä siis etene juuri yhtään. Vasempaan kierrokseen, johon siis aloitin, otin parit hypyt sarjalle, vähän vaihtelevin menestyksin, mutta parin ravirikon ja kieltelyn jälkeen sain pari ihan onnistunuttakin sarjaa alle, ennenkuin vaihtettiin suuntaa.

Minä ja ihana istuntani laukassa valmiina hyppäämään..

Ratsastin ympyröitä ja laukkaa myös oikeaan kierrokseen, ennenkuin tulin sarjaa uudelleen. Pontso oli kivan hereillä laukoissa ja liike oli kivan rullaavaa. Tähän suuntaan tuli pariin kertaan molemmat puomit mukaan, koska a) minä olin lähtemässä hyppyyn liian kaukaa, ja Pontso kiltisti oli tulossa mukaan ja b) Pontso kun ei oikein ratsastajan virheitä lähestymisissä korjaile, niin se ei saanut sullottua askeleitaan esteiden väliin, koska ekalle ristikolle useimmiten hyppy lähti (kiitos mun) liian kaukaa, ja koska toiselle esteelle en osannut paikkaa katsoa sen paremmin, sinnekkin hyppy lähti liian aikaisin (tai tuli pohjaan). Sain siis toden teolla harjoitella paikkojen katsomista, ja sitä, että en lähde hyppäämään liian aikaisin ja saan energian pysymään kasassa vielä ensimmäisen esteen jälkeenkin.

Jälkimmäinen ristikko (joka oikeasta kierroksesta tuli siis aina ensimmäisenä) nousi varmaan korkeimmillaan 50-55 cm, jolle tuli pari ihan onnistunuttakin hyppyä, joiden jälkeen jätin satulan kentän laitaan. Pontsolla oon ilman satulaa ratsastanut tasan kerran, ja se oli aika epämiellyttävä kokemus selvästi tuntuvan selkärangan takia. Koska kun kerran kentällä oli jo valmiiksi esteitä, ajattelin kokeilla hypätä sarjaa ilman satulaa kevyen ravailun jälkeen. Idea oli hyvä, mutta toteutus jäi vähän vajaaksi, sillä meinasin jäädä matkustamaan aina ensimmäisen esteen jälkeen, jolloin Pontso mielellään pudotti raviin ja ravasi jälkimmäisen yli. Muutaman tälläisen jälkeen tajusin virheeni, ja yritin ratsastaa laukkaa myös toiselle esteelle, jolloin päästiin molemmat ristikot sujuvassa laukassa.


Laura hyppäsi pariin kertaan myös Ringolla kyseistä sarjaa, ja loppuaijaksi jätettiin aivot narikkaan ja höntsäiltiin vähän miten sattuu ympäri kenttää (eli suomennettuna ratsastettiin ilman aivoja) mm. laukkasin Pontsolla ilman käsiä (jota kokeilin jo viime kerralla satulan kanssa ja se meni huomattavasti paremmin), ilman satulaa (ja ilman aivoja) = varma tippuminen. Mutta en kuitenkaan tippunut, vaikka lähellä se olikin (kiitos super Pontson!).

Mun piti varmaan miljoonannen kerran kuvata tältä päivältä MyDay, mutta se vähän sitten jäi... Laura kuitenkin kuvasi surkealaatuisella kännykkäkamerallani todisteet yrityksistäni hypätä Pontsolla ilman satulaa (siis yrityksistä pysyä kyydissä) ja aivottomasta ideasta laukata ilman käsiä.En tiedä, milloin mahdan hevosen selkään jälleen eksyä tulevien viikkojen aikana, sillä suunnitelmat on vähän auki vielä joka suunnasta. Toivottavasti kuitenkin mahdollisimman pian!

~ Amppa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti