sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Jos ei osaa niin sitten ei

Se tunne, kun hevonen kuulemma näyttää menevän ihan kivasti, mutta todellisuudessa tuntuu aivan kamalalta. Ja sitten tekee mieli lyödä hanskat tiskiin, mutta jotenkin saat itsesi taivuteltua jatkamaan jo valmiiksi epäonnistunutta ratsastelua hevosella, joka tuntuu mielummin juoksevan alta kuin kuuntelevan ratsastajaansa. Joo, tälleen mulla kävi torstaina Paavon kanssa.
Oikeastaan tämä oli mulla varmaan kolmas kerta Paavon selässä, joten kukaan ei voisi olettaakkaan, että hevonen kulkisi nätisti oikeinpäin, eikä juoksisi alta tuhatta ja sataa. Silti olisin jotenkin kuvitellut, että olisin selvinnyt Paven kanssa paremmin. On sen kanssa selvitty aijemminkin... Vai mitä? Joka tapauksessa, ensimmäisistä kymmenistä minuuteista hevosen selässä yrittämässä suorittaa jonkin näköistä alkuverkkaa, ja saamaan hevonen taipumaan niin käynnissä kuin ravissa ja kuuntelemaan pidätteitä, eikä kaahottamaan ympäri kenttää. Siitä ei siis tullut yhtään mitään. Pave kyllä taipui käynnisä ihan ok, mutta ravissa tuntui pureutuvan kuolaimeen kiinni ja katsovan yläkautta silmiin. Elli kehitteli jonkin näköisen voltti-puolikas pääty-ympyrä-voltti tehtävän puomeilla, joka viimeisillä yrittämillä saattoi ehkä jopa näyttää siltä, että tosiaan yritin ratsastaa Pavea. Parin vähän onnistuneemman kerran jälkeen ravailin aika paljon, ja yritin saada Pavea ravissa kunnolla taipumaan, mikä saattoi onnistua vähän paremmin kuin tehtävällä. Meidän ei ollut tarkoitus hypätä tälläkertaa, mutta sitten Laura ilmoitti halukkuutensa pomppia esteitä, joten vähän niinkuin sitä kautta sitten ajauduttiin hyppäämään...Kentälle yhdet huojuvat tolpat, joihin tehtiin aluksi ristikko, jota tultiin Lauran kanssa pari kertaa niin laukassa kuin ravissakin. Ristikko oli Pavelle ja mulle jo ihan helppo juttu. Hevosella tuntui olevan aika paljon virtaa ja se tuli aikamoisella energialla ristikolle, jolle saatettiin lähteä välillä vähän kaukaa, mutta muuten hypyt onnistuivat ihan kivasti. Oltiin Lauran kanssa parin verkkahypyn jälkeen aika yksimielisiä nostamisesta, ja este nousi ehkä noin 40-50cm pystyksi.
Pystyllekkään ei tullut mitään ongelmaa. Hypyt eivät varmasti olleet mitään tyylipuhtaita suorituksia, mutta ylihän me joka kerta päästiin rämpimään. Otettiin hyppyjä molempiin suuntiin, vaikka toiseen suuntaan lähestymisistä ei ehkä tullut niin hyviä. Tätä korkeampaa ei olla kauhean useasti Lauran kanssa hypätty, mutta tällä kertaa päätettiin nostaa vielä yhdellä. Varmaan silloin kun hyppäsin- ja ratsastin- Pavella ekaa kertaa, hypättiin myös tuota "kolmannessa" olevaa pystyä, joka on ainakin yli 50cm.Tällekkään ei tullut mitään sen kummempia ongelmia, mitä nyt olin vähän liian ajoissa tai jäin jälkeen hypystä. Nyt kun pystykin alkoi jo tuntumaan esteeltä, ja vaikka ollaan tälläisiä tunneillakin hypätty, musta tuntui siltä, etten osannut ollenkaan olla hyvässä kevyessä esteistunnassa. Ja sen lisäksi mun jalat jäivät joka hypyssä kamalan taakse, joka taas hankaloitti laskeutumista ratsastajan osalta. Hyppäsin tämän pystyn ehkä vähän turhan monta kertaa, mutta Paavo oli aina innoissaan lähtemässä kohti estettä. Tämän piti ensin olla viimeinen korkeus mitä hypättiin, mutta sitten jotenkin kerran kokeilumielellä nostettiin "neljänteen", jolloin este todellakin alkoi jo näyttämään ihan esteen kokoiselta (ainakin mulle).


Miten meni niinkuin omasta mielestä? "Mä en osaa hypätä"
Myötäys, mihin se jäi?

Ei se ollut varmaan kuin 60cm tai 65cm, mutta silti se näytti vähän isolta. Näillä tolpilla ei tämän korkusta olla koskaan aijemmin hypätty, mutta nyt sekin on sitten tehty. Ensimmäinen hyppy mun osaltani meni ihan pipareiksi, koska toin ratsuni ehkä vähän huonolla vauhdilla liian lähelle = puomi tuli mukaan. Toisella kerralla päästiin yli, ei tietenkään tyylipuhtaasti, koska en osannut olla järkevässä "esteistunnassa". Näidän kahden kokeiluluontoisen kerran jälkeen rämmittiin este yli ehkä vielä kahteen tai kolmeen kertaan, joista yhdellä kerralla meinasin hypyn jälkeen lentää ihan kunnolla kaulalle, mutta onneksi en kuitenkaan lentänyt.


Lopetettiin hyppääminen onnistuneisiin (tai vähemmän onnistuneisiin) yrityksiin ja ajateltiin loppuverkan ajaksi mennä ilman satulaa. Katsottiin ilmeisesti mun kännykästä kelloa vähän turhan hätäisesti täysin väärin ja ajateltiin, että oltaisiin ratsastettu vasta noin. puolisen tuntia. Ravailtiin ja laukkailtiin siis ihan kaikessa rauhassa ja oman tasapainon ehdoilla jonkin aikaa, kunnes vilkaistiin uudelleen kelloa. Huomattiin, että oltiin ratsastettu yli tunti, joten lopeteltiin aika piakkoin pitkien loppukäyntien jälkeen.Taidan siis suosiolla pysytellä Pontson ja muiden sellaisten parissa, minkä kanssa tunnun pärjäävän vähän paremmin... Paavo on hieno ja ihana, mutta ei mun hevonen ollenkaan. Musta tuntui, ettei tultu juttuun sitten alkuunkaan, mutta kai sitä vain ratsastamalla kehittyisi hänenkin kanssaa (niinkuin Laura on kehittynytkin). Toisaalta taitaa Pontsonen olla enemmän mun tyyppiäni, vaikka ei meilläkään mene aina ihan putkeen. Kuitenkin olen niin paljon enemmän Pontsolla mennyt, joten on varmaan parempi pysytellä sillä linjalla :)

~ Amppa

P.S Haluaisitteko MyDaytä jostain heppailupäivästä, tai jostain muusta? Voisin yrittää jopa kuvata niin, että se päättyisi tänne blogiin asti :)

4 kommenttia:

 1. My day kuulostais hyvältä, hevosaiheinen ehdottomasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritämpäs sellaista sitten toteutella kun seuraavan kerran pinkastaan tallille :)

   ~ Amppa

   Poista
 2. Kuulostaa niin tutulle toi et tuntuu et tunti menee päin persettä mut sit kuitenki opettaja sanoo että ihan hyvältä se näyttää. Ei sais olla vaan niin itsekriittinen kun ammattilaiset tietää kuitenkin paremmin.. :) Teiän meno muuten näyttää kuvien perusteella tosi nätille! Ja toi heppa-aiheinen myday olis tosi kiva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näinhän se on!:D Kuvat on oikeastaan parhaimpia mahdollisia eikä oikein anna kunnollista kuvaa kuinka surkeesti meillä oikeesti meni (en oikein ehtinyt käsittelemään huonompia niin en niitä julkaissut). MyDaytä tallipäivästä yritän kuvata heti kun pääsen tallille tai ratsastamaan :)
   ~ Amppa

   Poista