maanantai 16. marraskuuta 2015

Viime viikon tunnit

Tällä viikolla ratsastin Selmalla kaksi tosi hyvää tuntia. Niistä siis lisää tässä postauksessa, joista teen tällä kertaa vain yhden postauksen.Nykyään verryttelen Selman lähes joka tunnilla itsenäisesti, sillä me ollaan käyty jonkun verran läpi, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. Selman työmotivaatio paranee koko ajan, samoin laukka. Ihan huippua verrata sitä, miten Selma liikkuu nyt, siihen, miten se liikkui heinäkuun lopussa. Silloin laukka nousi hyvällä tuurilla, mutta tällä viikolla saatiin ihan huippuja laukannostoja myös vasempaan ja poni käynnistä laukkaan pelkällä käsien siirtämisellä.

Verkassa tosiaan yleensä kiemurtelen ja haen Selmaa vähän pehmeämmäksi edestä. Ennen kuin siirryn ravista laukkaan, teen yleensä päivästä riippuen ravissa tai ravissa ja käynnissä pidätä-odota-väistä-päästä- harjoitusta, missä ensin hidastan Selmaa ja lyhennän sen askelta, ja kävelen muutamia askelia lyhyempää käyntiä, ennen kuin lähden pyytämään väistöä ulospäin, ja muutaman askeleen väistön jälkeen annan Selmalle tilaa edestä, jotta se saa pidentää askeltaan. Kun tämä onnistuu ravissa, eli mulla menee kaikki avut läpi, lähden pyytämään laukkaa. Päivästä riippuen vasen laukka nousee joko ensimmäisellä tai kymmenennellä yrityksellä. Alla oleva pidätä-odota-väistä-päästä- video on kerralta, kun tein harjoitusta ensimmäistä kertaa, ja reippaamman käynnin sijasta siirrytään raviin.Laukkailen kevyessä istunnassa kentän pitkät sivut ja ympyröitä perusistunnassa. Pitkillä sivuilla pyydän Selmaa yleensä vielä vähän eteenpäin, ja ympyröille yritän saada sitä vähän kiinni. Nyt uusi ongelma on se, että vasemmassa laukassa mulla ei mene pidäte juuri lainkaan läpi. Sitä siis ollaan yritetty lähteä korjaamaan ja harjoittelemaan mm. askeleen pidennys- ja lyhennystehtävillä.

Keskiviikkona verkan jälkeen kuljettiin suoraa linjaa välillä C-L, kääntyen päässä aina mahdollisimman jyrkästi, eli tehden jotain alkeisalkeisversiota takaosakäännöksestä. Heti käännöksen jälkeen mun piti antaa Selmalle tilaa edestä, ja alkuun sain myös pyytää pohkeella eteenpäin, mutta melko pian pohje piti jättää pois, kun poni jo käsiä eteenpäin siirtämällä singahti käynnistä reippaaseen laukkaan. Tällä kertaa sain kuitenkin laukan hyvin kiinni suoran päässä.Kun tämä tehtävä sujui, piti tehtävään lisätä voltti kentän keskelle rauhallisemmassa tempossa (joko rauhallisessa laukassa tai ravissa) ja voltin jälkeen uusi eteenratsastus. Ai että, mitä keskiravia sieltä ponista irtosi! Siis oikeasti, se oli ihan sairaan hieno tunne, kun poni alla pelkästä käsien liikuttamisesta lähti lisäämään ravia (ja eihän tämä tietenkään tullut videolle). Koska tämäkin sujui niin hyvin, melko nopeasti aloinkin loppuverkkaamaan, eli kiemurtelemaan kevyessä ravissa kenttää ympäri. Selma haki taas tosi kivasti oikein päin loppuraveissa, ja hyvillä mielin lähdettiin loppukäyntien jälkeen tallin.

Torstaina puolestaan työstettiin Selmaa niskasta pehmeämmäksi ympyrällä. Siirtymisiä tehtiin melko paljon ja saatiin myös muutamia parin askelene pätkiä. missä takaosakin oli alla vähän aikaa, esim. vasemmasta laukasta raviin. Torstaina vasen laukka ei muuten kulkenutkaan niin hyvin, kuin keskiviikkona, mutta lopulta saatiin siinäkin ihan kelvollisia pätkiä.

Irroteltiin Selmaa kuolaimesta ja yritettiin saada sitä rentouttamaan kieltä, leukoja ja niskaa, ja kohtuullisesti tosiaan onnistuttiinkin. Melko hyvin tajusin senkin, milloin mun pitää pyytää jalalla eteenpäin, ettei Selma rojahda liian alas. Kyllä mä sanoisin, että melkoista kehitystä tämä on siihen verrattuna, että loppukesästä juostiin alakaula edessä ja katseltiin toisiamme yläkautta silmiin, kun taas nyt yritetään saada ponia oikein päin ja nyt niitä pätkiä tuleekin jo vähän.

Tiivistettynä tähän viikkoon mahtui kaksi huippuhyvää tuntia. On se poni super! ♥

~ Omppu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti