sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Jouluspesiaali: Perinteinen tavoitepohdinta

Perinteiseen tapaan, käydään läpi täksi vuodeksi asetetut tavoitteet ja mietitään tavoitteita ensi vuodeksi.Tavoitteet, jotka asetin viime vuonna tälle vuodelle

Tiet esteille ja laukan ratsastaminen kaarteissa
Tiet ovat edelleen välillä mielenkiintoisia, mutta kun verrataan vuoden takaisiin teihin ja laukkaan, joka unohtui kaarteeseen, kehitystä on tullut. Nyt en tosin ole juuri hypännyt kesä jälkeen, yhden käden sormilla pystyy laskemaan mun hyppykerrat puomijumpassa lopettamisen jälkeen, mutta aika lailla eri meininki oli loppukesäst ja varmasti nytkin esteillä, kuin vuosi sitten. Vasta- ja ristilaukat vähenivät huomattavasti.


Istunta edelleen paremmaksi
Kyllä, tämä on onnistunut. Vatsalihakset! Keskivartalonhallinta! Kesäkuntoon 2016! Ratsasta, älä matkusta! Älä könötä! Pidennä selkää kymmenen senttiä! Jalka kiinni! Ulkonyrkki! Sisäkäsi! Ne vatsalihakset! Ja se katse! Se hiekka ei ole noin kiinnostavaa! Harjoitusta, harjoitusta, mutta vuoden takaiseen, kun verrataan, on mun istunta todella parantunut.

Nämä kuvat on nähty ehkä niin moneen kertaan, että tulevat jokaiselta, joka on huhtikuusta asti blogia seurannut, korvista ulos, mutta tykkään näistä senkin takia, että kerrankin istun kunnolla. Tuntui muuten vatsalihaksissa.

Käsien pitäminen oikein
Melkein jo onnistuu, mutta ulkonyrkki jää vähän väärään asentoon enkä mä pysty silloin ulkokädellä vaikuttamaan hevoseen. Sisäkäsi valuu johtaessa turhan alas, mutta kehitystä tässäkin tapahtunut. Nyt se peruspaikka, missä kädet on, ei ole oma syli.


Kevyt istunta
Olen aika tyytyväinen kesän estekisojen kuviin ja kevyeen istuntaani niissä. Tasapaino on kehittynyt, samoin jaksaminen olla kevyessä istunnassa kauemman. Pätkittäin ainakin kevyt istunta näyttää ihan kohtuulliselta, pätkittäin taas ei...


Kantapäät alas, myös esteradalla
Onnistuu! Esteilläkään ei tuota ongelmaa, mutta tällä hetkellä ongelma on se, että välillä mulla pyrkii sisäjalan kantapää nousemaan, jos joudun käyttämään kannusta. Ilman kannuksia ei siis mitään ongelmaa ole. Ja eikun treenaamaan...


Käsien rentouttaminen
Tässä ollaan päästy aika hyvin eteenpäin. Toki edelleen tulee tilanteita, jolloin jään vetämään tai nyppään ohjasta, mutta vähemmän, istunnan merkitys kasvaa koko ajan ja se, mitä jaloilla tekee. Samalla siis käden ja ohjan merkitys vähenee. Käsiin on myös saatu vähän elämää, mikä edesauttaa sitä, että hevonen lähtee helpommin sitten rentoutumaan suusta ja sitä kautta niskasta.

KÖNÖKÖNÖ! Onneksi ei enää ihan noin paha könötys... :D
Kuolaimettomilla / riimulla ratsastaminen
Tätä harrastettiin ehkä viisi kertaa koko vuoden aikana. Tavoitteeseen ei siis päästy, mutta periaatteessa nyt, kun herkistellyn Dollinkin saan pysähtymään istunnalla, pitäisi kuolaimettomilla ratsastaminenkin olla helpompaa.


Ratsun saaminen rennommaksi
Tähän tavoitteeseen ollaan päästy! Vuosi sitten saatiin hyvällä tuurilla yhden askeleen pätkä, jonka aikana hevonen ei jännittänyt vastaan, mutta nykyään vähän hevosesta riippuen varsinkin ravi sujuu melko hyvin rentona, joidenkin kanssa myös laukka. Käyntiä ollaan työstetty ja työstetään, mutta itselle se on ehkä hankalin askellaji, kun jään touhuamaan liikaa.


Tavoitteet, jotka asetan nyt ensi vuodelle

Ulkonyrkki
Ulkonyrkki kiinni ja pystyyn. Tiedosta, että sinulla on myös ulkonyrkki.


Istunta paremmaksi
Tähän riittäisi lähes yksinään sana "vatsalihakset". Jos vaikka ne hevosen selässäkin löytäisi ja niitä todella käyttäisi.


Kantapäät alas, oli kannukset tai ei
Tämän olisi parempi alkaa onnistumaan, mä en halua kouluradalla ratsastaa kantapäät korvissa enkä sörkkiä hevosta kannuksella turhaan.


Ohja ei ole jarru
Ylimääräiset jarrutukset ohjasta, kun hevonen lähtee vähän kuskaamaan, pitäisi saada pois ja ottaa tilalle esimerkiksi muutama askel lyhyempää askelta istunnalla ratsastettuna. Nämä tilanteet kun usein ovat sellaisia, että poni juoksee pidätteestä läpi, mutta mitään vaaraa ei tilanteessa ole, poni ei siis lähde esimerkiksi ryntäämään ravista laukkaan tms. Alla olevalla videolla laukka-ravisiirtymisissä näkyy juuri tuo ohjasta nyppääminen.


Ratsun saaminen rennommaksi
Kuolain elää. Ratsastaja elää. Takajalkoja alle ja kaulaa pyöreämmäksi ensi vuonna, hevosesta riippumatta.


Kolme askellajia myös kouluaitojen sisällä
Ja molempiin suuntiin. Selmasta ei ole laukkaa juuri löytynyt ainakaan toiseen suuntaan koulukisoissa, ehkä sitten ensi vuonna...


Hengittäminen ja rauhoittuminen
Ensin mainittu ihan normaaleilla tunneillakin, mutta varsinkin kisoissa. Hengitän, rauhoitun ja mietin, onko se tilanne oikeasti niin pelottava, menen ja ratsastan. En panikoi lähes hysteerisenä.


Miltä nämä tavoitteet teidän mielestä kuulosti?

Niin juu, ja jos vaikka sykeröimäänkin oppisi... :D
~ Omppu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti