perjantai 18. maaliskuuta 2016

Yli vai ohi?Jippii, pitkästä aikaa vähän enemmän materiaalia tunnilta! Mun onnekseni Laura pääsi torstaina jäätymään maneesiin kameran kanssa, joten saan vihdoinkin jotain muitakin kuvia, kuin kännykkälaatuisia postauksen täytteeksi. Meillä oli torstaina estetunti, jonka teemana oli rataharjoitukset.

Tälle tunnille sainkin sitten itselleni suht tutun hevosen, jolla en ole koskaan päässyt hyppäämään, nimittäin Patun. Patulla tosin olin ratsastanut viimeksi ennen joulua, joten kovin suuria odotuksia ei ollut niin hyppäämisen kuin muun suhteen. Pikemminkin lähdin tunnille sillä fiiliksellä, että yritetään pysyä kyydissä.

Pahoittelut hieman heikohkosta kuvien laadusta! Kuvista joka tapausessa suuri kiitos Lauralle :)


Ennen verkkahyppyjä suoritimme alkuverkat itsenäisesti vähän niinkuin kisoihin valmistautumis -mielessä. Pyöriteltiin siis ympyröitä sinne sun tänne molemmissa suunnissa ja otettiin vähän laukkaa alle. Patu tuntui vähän tahmealta, eikä oikein liikkunut, eikä taipunut sen enempää. Laukka nousi välillä ihan ok ja välillä sai pyytää aika reippaasti, että reaktio tuli.

Hyppääminen aloitettiin pienestä ristikosta, jolle otettiin parit hypyt. Mulle annettiin ohjeeksi ratsastaa mahdollisimman hidasta ja rauhallista laukkaa, pitää pohkeet lähellä ja ratsastaa niillä hevonen esteelle. Ensimmäinen hyppy ristikolle tultiinkin ravin kautta, mutta toisella kerralla sain ihan kivan laukan alle. Pyrin pitämään pohkeet lähellä hevosta ja sain kuin sainkin Patun ratsastettua nätisti esteelle kivassa laukassa, ja vaikka ennakoin istuntani kanssa, päästiin puhtaasti yli. Toisella verkkaesteelle vaihdettiin suunta ja tultiin muutaman kerran eräs pysty. Tehtävään lähtiessä mulla oli selkeä ajatus eteenpäin esteelle ratsastamisesta, mutta sitten en kuitenkaan ensimmäisellä yrityksellä ratsastanut tarpeeksi eneenpäin - Patu jyräsi ohi. Toisella ja kolmannella kerralla oli sama juttu, mutta ainoana ongelmana oli vain se, että en tosiaan ratsastanut hevosta loppuun asti, eikä Patu kunnolla reagoinut pohkeisiini. Neljännellä kerralla päästiin yli, mutta sitten sainkin tietää, että oltiin tultu väärä este. Hyvä minä.
Itse radoista en kovin yksityiskohtaisesti lähde selittämään paljoa mitään, mutta ensimmäinen rata meni luonnollisesti todella huonosti. Heti ensimmäisestä esteestä jyllättiin ohi (onneksi Patu oli niin kiva, että teki sen todella rauhallisesti). Toisella kerralla tämä päästiin kuin päästiinkin yli, niinkuin seuraavakin este. Kolmannelle ja neljännelle oli suhteutettu linja, josta ensimmäinen päästiin helposti yli, mutta toisestä jyrättiin ohi (videolta tämän näkee parhaiten). Koska kyseessä oli tosiaan suhteutettu linja, olisi myös ensimmäisen esteen jälkeen pitänyt muistaa ratsastaa hevosta eteenpäin, eikä jäädä huokailemaan helpotuksesta, että päästiin ensimmäisestä yli. Kolmas kerta kuitenkin toden sanoi ja päästiin tämäkin ylittämään. Loppuradassa ei sitten tullutkaan sen isompia töppäilyjä. Ravia tuli vähän sielä sun täällä, mutta se ei haitannut, koska tarkoituksena olikin vain päästä kaikista esteistä yli (ja opetella hyppäämään Patulla...).

Toinen rata menikin sitten jo paljon paremmin: jokainen este päästiin ensimmäisellä kerralla yli, vaikka niitä ravipätkiäkin mahtui rataan. Patu tuntui todella kivalta ja itselläkin alkoi jo olla vähän enemmän luottamusta tekemiseen. Uskalsin käyttää niitä pohkeita ja ratsastaa hevosen kunnolla jokaiselle esteelle, jolloin hyppäämisessä ei sitten ollutkaan mitään ongelmaa.Ylempänä pätkä viimeisestä radasta, joka meni tosiaan hyvin. Vaikka mulla oli kovat ennakkoluulot Patulla hyppäämistä kohtaan, ihan hyvin selvisin tunnista siltikin. Oikeastaan Patu oli loppujen lopuksi aivan älyttömän kiva! Toivon todellakin, että pääsisin jatkossakin tälläkin hepalla hyppäämään.

~ Amppa

2 kommenttia: